Tidligere arrangementer
Referat af generalforsamling i H.C. Andersen-Samfundet i København
Den 1. april 2025 kl. 19.15-20.00 på Frederiksberg Bibliotek, Danasvej 30
1) Valg af dirigent. Bestyrelsen foreslår Jens Raahauge. Ingen andre blev foreslået; Jens Raahauge valgtes.
Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingen var varslet den 11. januar 2025 og indkaldt med kommenteret dagsorden den 28. februar 2025 – og at generalforsamlinger derfor er lovlig.
2) Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne regnskabsår
H.C. Andersen-Samfundets årsberetning for 2024 ved formanden Kirsten Dreyer.
2024 har på flere måder været et positivt år for H.C. Andersen-Samfundet i København, selv om vi har været og er stillet overfor udfordringer. Det gælder bl.a. medlemstallet og økonomien, selv om vi er så heldige at have vores fond, der kan støtte vores medlemsaktiviteter.
Før i tiden holdt H.C. Andersen-Samfundet møder i Lærerstandens Brandforsikrings lokaler i Kompagnistræde, og efter foredraget gik vi hen til Restaurant Reinwald til smørrebrød og hyggeligt samvær. Hvad end grunden har været, ønskede restauranten efter nogle års forløb ikke at have dette arrangement, og derfor blev det til at vi fortsat holdt vores møder i Lærerstandens Brandforsikring, men så kunne man købe vin eller vand i pausen, som vi har det i dag. Men også dette sluttede, da Lærerstandens Brandforsikring solgte huset, og dermed var vi med andre ord blevet mere eller mindre hjemløse, hvis jeg ikke havde boet på Frederiksberg, og vi dermed fik mulighed for at låne eller rettere leje Medborgersalen på Danasvej til rundt regnet omkring 800-900 kr. for en aften, idet vi betaler pr. kvarter. Når man betænker, at medlemskontingentet er på 200 kr., vil det sige, at der skal fire medlemskontingenter til for alene at betale lejen og med fire eller fem møder på et år, bruger vi altså kontingentet fra 16-20 medlemmer alene til leje af lokale. Dertil kommer så honorar til en foredragsholder. Det er mange penge for en relativt lille forening som vores, og i 2023 havde jeg et møde med borgmester Michael Vindfeldt om problemet. Han lovede at se på sagen, men jeg har desværre ikke siden hørt fra ham.
Ordningen indebærer, at vi selv skal hente nøglen på Frederiksberg Bibliotek. Det kan ske fra torsdag i ugen før mødet, og vi skal selv sætte stole op. Men nok så vigtigt er det, at vi ikke kan komme ind før det tidspunkt, vi har betalt for, og vi har kun én nøgle. Er den, der har nøglen forsinket, kan medlemmerne imidlertid vente nede på biblioteket, hvor der er stole. Vi er ikke de eneste, der låner Medborgersalen. Det kan faktisk være svært at finde en dag eller tid, fordi de store oplysningsforbund lejer lokalerne permanent år ud og år ind. Det må vi altså affinde os med, og jeg formoder også, at mange medlemmer vil finde, at det er spild af de få midler, vi har at gøre godt med, at skulle betale leje fx fra kl. 19 fremfor kl. 19.15, når mødet er kl. 19.30.
Et er økonomien omkring lokaleleje. Noget andet er at skaffe og betale foredragsholdere eller fx skuespillere til at læse op. Før i tiden så mange universitetslærere ja selv professorer det som noget helt naturligt at holde et foredrag mod at få fx et par flasker vin, fordi de gerne ville medvirke til denne form for folkeoplysning.
De følte det kort sagt som en slags mission at udbrede fx kendskabet til H.C. Andersen. Sådan er det ikke mere, og her er bl.a. Folkeuniversiteterne med deres store udbud af foredrag blevet en konkurrent til de små kulturelle foreninger, fordi foredragsholderne får et helt andet honorar end vi fx har råd til at betale. Tiderne har kort sagt ændret sig.
Det var lidt om økonomien og inden jeg går over til at nævne vores aktiviteter i det forløbne år, kan vi glæde os over, at vi har fået ti nye medlemmer. Det afspejler trods alt en interesse for H.C. Andersen, som det i øvrigt i år er 150 år siden døde den 4. august 1875. Vi er også kommet på facebook, og vi har fået en ny hjemmeside, alt i alt tiltag, som forhåbentlig vil medvirke til, at interesserede vil melde sig ind i vores forening.
Og nu vil jeg så gennemgå aktiviteterne i 2024.
Den 30. januar inviterede H.C. Andersen-Samfundet i København i samarbejde med Dansklærerforeningen til en præsentation af antropologen og scenekunstneren Anette Jahns bog ”Den forheksede prinsesse og fyrtøjet” under overskriften ”Hvad H.C. Andersens farmor (måske) fortalte” og af tankerne bag den. Anette Jahn præsenterede sin scenografi for os og genfortalte dele af eventyret.
I foråret 2023 havde Statens Museum for Kunst stor succes med udstillingen ”Forført” om maleren Carl Bloch (1834-90), der var en af samtidens mest populære malere ikke mindst pga. sine historiemalerier og portrætter, men efter sin død nærmest blev skrevet ud af kunsthistorien. Carl Bloch var desuden en nær ven af familien Melchior og H.C. Andersen, som jævnligt fortæller om ham i sine dagbøger fra slutningen af 1860’erne, hvor de også vekslede breve. Den 12. marts fortalte udstillingens kurator, seniorforsker ved Statens Museum for Kunst mag.art. og ph.d. Peter Nørgaard Larsen om Carl Bloch, der bl.a. har malet et af de kendteste portrætter af H.C. Andersen og ”I et romersk Osteri”, hvor Moritz G. Melchior bl.a. optræder.
Den 2. april holdt vi generalforsamling og bagefter fortalte forfatteren og Kierkegaard-forskeren om sin morsomme roman ”Solisterne”, hvor han har ladet H.C. Andersen og Søren Kierkegaard begive sig ud på et rejseeventyr, som han kalder det, sydpå til Italien i 1849. I bogen har han digtet dagbogsoptegnelser af H.C. Andersen så tro mod Andersens stil og sprog, at vidste man ikke bedre, kunne man virkelig tro, at det var H.C. Andersen, der havde skrevet dem.
Den 21. maj holdt vores næstformand Christian Kaaber det første af to foredrag om H.C. Andersen-illustrationer. I det første gjaldt det illustrationer til Andersens selvbiografier bl.a. Herluf Jensenius, der har lavet nogle meget charmerende illustrationer til den første danske udgave af ”Mit eget Eventyr uden Digtning”, der udkom i 1942, og Des Asmussens tegninger til Andersens første selvbiografi ”Levnedsbogen”, der udkom i 1962.
Den 16. september fulgte så det andet foredrag, der satte fokus på bogtrykkeren Volmer Nordlundes illustrerede udgaver af et udvalgt eventyr af H.C. Andersen, som han udsendte hvert år fra 1943 til 1974 i øvrigt med en særdeles interessant efterskrift af H. Topsøe-Jensen gennem de fleste af årene.
Årets sidste møde fandt sted den 28. oktober, hvor et andet af vores bestyrelsesmedlemmer Katja Gottlieb, der er editionsfilolog på Grundtvigs Værker, fortalte om guldalderens salmedigtning og relationen mellem Grundtvig og Andersen, to store digtere og kulturpersonligheder som ikke havde så meget til fælles eller at sige hinanden.
Alt i alt kan vi konkludere, at H.C. Andersen-Samfundet har budt på et vidtspændende program lige fra folkeeventyret til guldalderens salmedigtning og filosofi og fra en af 1800-tallets store malere Carl Bloch til diverse Andersen-illustratorer i 1900-tallet.
Forsamlingen godkendte enstemmigt formandens beretning, idet det tilføjedes, at vi også havde været repræsenteret ved Litterært Folkemøde i Skørping, hvpor de litterære selskaber var forsamlet.
3) Fremlæggelse af det revidererde regnskab
Bilag er vedhæftet indkaldelsen
Det reviderede regnskab blev tiltrådt med applaus
4) Fremlæggelse af det reviderede regnskab for "H.C. ANDERSEN-SAMFUNDET I KØBENHAVN's KULTURELLE FOND"
Bilag er vedhæftet indkaldelsen
Også dette reviderede regnskab blev tiltrådt med applaus
5) Fastsættelse af kontingent. Bestyrelsen foreslår uændret kontingent
Forslaget om uændret kontingent, 200 kr. for enkeltpersoner/ 350 kr. for par blev vedtaget.
6) Valg af bestyrelse
På valg er Leif Lønsmann, Katja Gottlieb og Lilian Brøgger. Alle er villige til genvalg, men vil ikke stå i vejen for nye kræfter. Ove Bjørn Petersen ønsker at kandidere til bestyrelsen.
Der var genvalg til de tre bestyrelsesmedlemmer, der var på valg, idet Ove Bjørn Pedersen trak sit kandidatur.
7) Valg af to revisorer fra medlemsskaren
Kirsten Fenger og Hans-Christian Gelf-Larsen, som har været revisorer i mange år, fandt tiden inde til at takke af. Deres arbejde blev omtalt med taknemmelighed, og de modtog stort bifald for deres indsats.
Som nye revisorer valgtes Ove Bjørn Petersen og Lars Ravn.
8) Andre sager, der efter forslag af bestyrelsen eller af medlemmer ønskes behandlet.
Sager, der ønskes behandlet, skal fremsendes til sekretæren, info@hca-samfundet.dk senest den 15. marts 2025.
Kirsten Köneke og Jørgen Sørensen foreslog et arrangement baseret på et materaile, som de lå inde med, om HCA tekster ledsaget af kompositioner af Hornemann. Sammen med Lene Vasegaard arbejde de videre på en realisering.
9) Eventuelt
Finn Andersen gjorde opmærksom på et arrangement med kinesiske børnetegninger på Københavns Rådhus. Der er åbning den 27. maj kl. 15, og H.C. Andersens-Samfundets medlemmer kan få adgang ved at melde sig til på info@hca-samfundet.dk. Tilmelding vil blive bekræftet ved tilsendelse af billet. (Der erindres senere om arrangementet).
Ref, Jens Raahauge
NYT:
Bestyrelsen har haft konstituerende møde, hvor alle fortsætter på deres hidtidige poster
Bedste hilsner
Jens Raahauge, den 12. april 2025
Jesper Wung-Sung fik H.C. Andersen-medaljen

H.C. Andersen-Samfundet i København uddeler hvert andet år en pris og en smuk medalje i sølv til en, der gennem kunstnerisk virksomhed eller forskning har bidraget på anerkendelsesværdig vis til at vedligeholde interessen for og udbrede kendskabet til den vel nok mest originale og største digter, vi har oplevet i Danmark.
I 2025 er valget naturligt nok faldet på forfatter Jesper Wung-Sung, som i romanen Hans Christian (Politikens Forlag) lader os følge den odenseanske dreng gennem barndomsårene – vel at mærke fortalt i første person. Den præstation, som en sådan troværdig indlevelse er udtryk for, berettiger i sig selv til en stor medalje.
Men sideløbende med den udkom en livsskildring med 100 nedslag i H.C. Andersens liv beskrevet levende og originalt ud fra 100 billeder. H.C. Andersen i billeder (Gyldendal) er bogens titel.
Endelig udkom i samme periode billedbogen Edderkoppen (Forlaget Fugl), der er inspireret af et H.C. Andersen-digt med samme titel; et digt som Jesper Wung-Sung stødte på under sin research, hvor H.C. Andersen var blevet inspireret til sit digt under et ophold i Goslar.
Jesper Wung-Sung fik overrakt prisen og medaljen efter H.C. Andersen-Samfundets generalforsamling, som fandt sted:
den 1. april 2025 på Biblioteket, Danasvej 30, Frederiksberg.
Og for at understrege at pris og medalje falder på rette sted, så udkommer den selvstændige fortsættelse af Hans Christian den 28. marts, altså en håndfuld dage før prisoverrækkelsen. Ungdomsforsøg (Politikens Forlag) er dens titel.
Jens Raahauge, Katja Gottlieb
Teaterkoncert for hele familien

SIGURD FORTÆLLER H.C. ANDERSEN er en teaterkoncert med fortælling, musik, sange, skuespil og balletdansere for hele familien. Sigurd Barrett, som har modtaget en lang række priser for sit arbejde med formidling, fortæller en perlerække af Andersens berømte eventyr, som visualiseres af musikere, skuespil og dansere. Den røde tråd i dramaturgien er, hvordan Andersens eventyr kan forstås og bruges af moderne børn og unge i vores egen samtid. Med sig har Sigurd guitaristen og trompetisten Eskild Dohn samt skuespilleren Sandra Bothmann og balletbørn fra Det Kgl. Teater Balletskolen Odense. Forestillingen bygges over Sigurd Barretts bog ”Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr” med tilhørende sange.
Arrangement fandt sted den 22. marts 2025, kl. 13:00 og kl. 16:00
Det Kongelige Teater, Gamle Scene
August Bournonvilles Passage 8,
1055 København K
Varighed: 1 time og 50 min. inkl pause.
Medvirkende: Sigurd Barrett, Eskild Dohn, Sandra Bothmann, Balletbørn fra Det Kgl. Teaters Balletskole, Odense mfl.
Iscenesættelse: Louise Schouw
Koreograf: Line Friis, Den Kongelige Balletskole Odense.
Foredrag om Rosenvænget-kvarteret

Første arrangement i det nyt år fandt sted
den 4. februar kl. 19.15 på Danasvej 30, hvor kunsthistoriker Gitte Ladegaard holdt foredrag om Rosenvænget-kvarteret.
Midt på Østerbro ligger Danmarks ældste villakvarter, Rosenvænget, der blev anlagt i 1850’erne ff., dengang Østerbro endnu var landligt. Her boede en lang række af tidens kendte personligheder, som også var H.C. Andersens venner som fx A.L. og Ingeborg Drewsen, Viggo Drewsen (Andersens ”lille Viggo”), malerne Marstrand, P.C. Skovgaard, Thorald Læssøe og Johanne Luise Heiberg.
Kunsthistorikeren og billedkunstneren Gitte Ladegaard, der har forsket i og skrevet om Rosenvængets historie og i øvrigt selv bor i Rosenvænget, fortæller i et foredrag med PowerPoint den spændende historie om kvarteret, der i øvrigt grænsede op til familien Melchiors landsted Rolighed, hvor Andersen døde 4. august 1875.
Tilmelding kan ske på info@hca-samfundet.dk eller på jra@dansklf.dk
Der sælges som vanligt øl, vin og vand.
Medlemmer deltager gratis, gæstepris 50,00 kr.
Mellem himmel og ord Grundtvig, Andersen og guldaldersalmen
Mandag d. 28. oktober 2024, kl. 19:15
(på biblioteket på Danasvej 30, Frederiksberg)
Mellem himmel og ord Grundtvig, Andersen og guldaldersalmen
Salmegenren løber gennem litteraturhistorien som en rød tråd. Siden reformationen, hvor salmen bevægede sig fra at være korsang til at blive menighedens sang, og de første salmebøger udkom på tryk, har salmen som litteratur opnået stor folkelig udbredelse. Enhver litterær periode har sine salmedigtere, der har skrevet i spændet mellem tid og tradition, og i den forbindelse er den danske guldalder særlig interessant. Med udgangspunkt N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og H.C. Andersen (1805-1875) ser vi i dette oplæg nærmere på guldalderens salmedigtning, som er en af de få berøringsflader, der er mellem de to sværvægtere i dansk litteraturhistorie.
Oplægsholder:
Katja Gottlieb, cand. mag. og læreruddannet, editionsfilolog på Grundtvigs Værker, læremiddelforfatter og bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens folkeskolesektion og H.C. Andersen Samfundet i København.
Gratis for medlemmer, 50 kr. entré for gæster.
Der kan købes vin og vand for hhv. 25 og 10 kr. pr glas.
Tilmelding: info@hca-samfundet.dk


Eventyr fortalt for voksne – Nordlundes illustrerede Andersen - årbøger
Mandag d. 16. september 2024, kl.19:15
(på biblioteket på Danasvej 30, Frederiksberg)
Eventyr fortalt for voksne – Nordlundes illustrerede Andersen - årbøger
Fra 1943 til 1974 udsendte Danmarks dengang førende bogtrykker C. Volmer Nordlunde årligt en lille bog med et Andersen-eventyr, hvert år illustreret af en ny kunstner. Med Andersen som prisme kigger vi ind i en sand guldalder for dansk bogillustration – for voksne.
Oplægsholder:
Christian Kaaber er antikvar og boghistoriker og souschef hos Vangsgaards Antikvariat. Medlem af H.C. Andersen-Samfundet i Københavns bestyrelse. Han er medforfatter eller -redaktør til en lang række arbejder publiceret især i Forening for Boghaandværks årsskrift Bogvennen, mange om danske illustratorer og om bøgernes verden siden o. 1600.
Gratis for medlemmer, 50 kr. entré for gæster.
Der kan købes vin og vand for hhv. 25 og 10 kr. pr glas.
Tilmelding: info@hca-samfundet.dk


Andersens selvbiografier og deres illustratorer
Afholdt tirsdag d. 21. maj 2024, kl.19:15
(på biblioteket på Danasvej 30, Frederiksberg)
Andersens selvbiografier og deres illustratorer
Mit Livs Eventyr og Andersens andre, men mindre kendte selvbiografier er gennem tiden illustreret vidt forskelligt. Tag med på en lystvandring gennem Andersens egen historie med skiftende billedmagere.
Oplægsholder:
Christian Kaaber er antikvar og boghistoriker og souschef hos Vangsgaards Antikvariat. Medlem af H.C. Andersen-Samfundet i Københavns bestyrelse. Han er medforfatter eller -redaktør til en lang række arbejder publiceret især i Forening for Boghaandværks årsskrift Bogvennen, mange om danske illustratorer og om bøgernes verden siden o. 1600.
Gratis for medlemmer, 50 kr. entré for gæster.


REFERAT AF GENERALFORSAMLING
Dagsorden: Referat af generalforsamling i H:C: Andersen-Samfundet i København
den 2. april 2024 kl. 19.15-20.00, Danasvej 30 B, Frederiksberg.
1. Valg af dirigent
Bestyrelsen foreslog Jens Raahauge, som blev valgt.
Dirigenten indledte med at konstatere, at generalforsamlingen var rettidigt indvarslet og dermed lovlig. Derefter blev ordet givet videre til formanden Kirsten Dreyer.
2. Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år
Formanden gjorde rede for bestyrelsesændringerne efter sidste års generalforsamling, hvor den hidtidige formand, Claus Tilling, fratrådte af helbredsgrunde, og hvor Kirsten Dreyer ved bestyrelsens konstituering blev ny formand.
Dernæst orienterede hun om, at Samfundet får ny hjemmeside, og vores hidtidige vedligeholder, Bjarke Skovgaard, får stor tak for sit arbejde. Den nye hjemmeside udvikles af Sebastian Sztafij.
Vi skifter adresse til Dansklærerforeningen, Frederiksberg, hvor vi kan holde bestyrelsesmøder. og hvor vi får mulighed for at låne lokaler i kommunen.
Dernæst berettede formanden om årets arrangementer:
a) Årets generalforsamling og medaljeoverrækkelse til museumsinspektør Ejnar Askgaard på Restaurant Els.
b) Årets byvandring med Kirsten Dreyer i H.C. Andersens fodspor omkring Kongens Nytorv og Frederiksstaden.
c) Tilbud om billetter Jyske Operas opførelse af Ravnen, H.C. Andersens opera med musik af J.P.E. Hartmann. Inden forestillingen fik vi en guidet tur bag scenen og et oplæg af operaens instruktør Philipp Kochheim.
d) Foredrag af Lilian Brøgger, der har illustreret Andersen her og udenlands, om netop at illustrere H.C. Andersen.
Formanden afrundede med et citat af historiker og anmelder Erik Aschengreen, der betoner vigtigheden af, at landet fører en politik, der prioriterer kunst og kultur.
Formandens beretning blev tiltrådt med applaus.
3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab
Kasserer Finn Andersen fremlagde det reviderede regnskab, som var udsendt til medlemmerne forlods.
Det var tiltrådt af de to foreningsrevisorer, Kirsten Fenger og Hans-Christian Gelf-Larsen, som fulgte op med en anerkendelse af kassererens store arbejde.
4. Fremlæggelse af det reviderede regnskab for den kulturelle fond
Samme bemærkning som ved Samfundets reviderede regnskab.
5. Fastsættelse af kontingent
Bestyrelsen foreslog uændret kontingent, 200 kr. for enkeltmedlemmer, 350 kr. for par.
Forslaget og det dertil knyttede budget blev vedtaget.
6. Valg af bestyrelse
Finn Andersen, Lars Kaaber og Jens Raahauge var på valg, og alle tre genvalgtes uden modkandidater.
7. Valg af to revisorer fra medlemsskaren
Kirsten Fenger og Hans-Christian Gelf-Larsen genvalgtes, men begge pointerede, at det var deres sidste periode. Næste år SKAL vi altså vælge nye revisorer.
8. Indkomne forslag
Præsentation af ny hjemmeside. Teknikken i lokalet svigtede, så alle medlemmer får snarest tilsendt link.
Bestyrelsen har besluttet at udnævne den hidtidige formand, Claus Tilling, til æresmedlem. Præsentationen af det diplom, som overrækkes Claus Tilling, udløste aftenens største applaus!
9. Eventuelt
Orientering om, at vi samtidigt med, at hjemmesiden starter, kommer på sociale medier, Facebook og Instagram, og på Kultunaut. Disse bestyres af Katja Gottlieb og Lilian Brøgger. Vi skal være synlige for at få flere medlemmer.
Bestyrelsen blev rådet til at lave målrettede henvendelser til relevante grupper af studerende, fx skuespilleruddannelsen, litteratur- og retorikstudierne og læreruddannelsen.
Underskrevet af referent den 02.04.2024
Jens Raahauge
GENERALFORSAMLING EFTERFULGT AF FOREDRAG AF JOACHIM GARFF OM SOLISTERNE.
Som varslet tidligere (den 04. februar 2024) afholder vi generalforsamling på Andersens fødselsdag, den 2. april 2024 kl. 19.15-20.00 på Biblioteket på Danasvej 30, Frederiksberg.
Fra kl. 20.00-21.30 er der arrangement, hvor Joakim Garff fortæller om bogen Solisterne.
Generalforsamlingen er kun for medlemmer, mens gæster kan deltage i det efterfølgende arrangement mod en entre på 50,00 kr.
Generalforsamlingen afvikles med dagsorden i henhold til vedtægterne; bestyrelsens kommentarer til de enkelte punkter fremsendes dagen efter bestyrelsesmøde den 19. marts.
Dagsorden:
Valg af dirigent
Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år
Fremlæggelse af det reviderede regnskab
Fremlæggelse af det reviderede regnskab for den kulturelle fond
Fastsættelse af kontingent
Valg af bestyrelse
Valg af to revisorer fra medlemsskaren
Indkomne forslag
Eventuelt
Forslag, der ønskes behandlet under punkt 8, bedes fremsendt til sekretæren inden den 18. marts.
Husk inden generalforsamlingen at indbetale kontingent – 200 kr. eller 350 kr. for par – på konto 9570 13187045. Og anfør dit navn på indbetalingen!
Bedste hilsner
Jens Raahauge,
sekretær

Til medlemmer af H.C. Andersen-Samfundet i København. Som tidligere annonceret inviterer vi til:
Foredrag om maleren Carl Bloch
ved Peter Nørgaard Larsen
tirsdag den 12. marts kl. 19.15 – 21.30
på biblioteket Danasvej 30, Frederiksberg
I foråret 2023 havde Statens Museum for Kunst stor succes med udstillingen ”Forført” om maleren Carl Bloch (1834-90), der var en af samtidens mest populære malere ikke mindst pga. sine historiemalerier og portrætter, men efter sin død nærmest blev skrevet ud af kunsthistorien. Udstillingen betød en rehabilitering af Carl Bloch, der var en nær ven af familien Melchior og H.C. Andersen, som jævnligt fortæller om ham i sine dagbøger fra slutningen af 1860’erne, hvor de også vekslede breve. I foredraget fortæller udstillingens kurator, seniorforsker ved SMK mag.art. og ph.d. Peter Nørgaard Larsen om Carl Bloch, der bl.a. har malet et af de kendteste portrætter af H.C. Andersen og ”I et romersk Osteri”, hvor Moritz G. Melchior bl.a. optræder.
Deltagelse i arrangementet er gratis for medlemmer af H.C. Andersen-Samfundet.
Gæster er velkomne; entre 50,00 kr. som betales ved indgangen.
Der kan købes vin og vand for hhv. 25 og 10 kr. pr glas
Tilmelding til jra@dansklf.dk eller sms til 2542 1845.
Med venlig hilsen
Jens Raahauge, sekretær
Ps. Næste arrangement er generalforsamling og foredrag ved J. Garff om bogen Solisterne på Andersens fødselsdag, den 2. april 2024.

Hvad H. C. Andersens farmor (måske) fortalte
Kom med Anette Wilhjelm Jahn bag om H.C. Andersen
Anette Wilhjelm Jahn er uddannet antropolog, men arbejder i dag som mundtlig forfatter og scenekunstner. Hendes afsæt er Måle Fortælleteater, som hedder sådan, fordi det blev startet i kunstnerlandsbyen Måle nord for Kerteminde, men nu har hjemsted på Østerbro. Herfra turnerer det rundt om i hele landet.
Læs mere om Anette Jahn og Måle Fortælleteater på www.jahnstory.dk
I midten af november 2023 udgav Dansklærerforeningens Forlag Den forheksede prinsesse og fyrtøjet, hvori Anette Jahn har støvet nogle af de historier op, som H.C. Andersens farmor kan have fortalt.
Hendes store research-arbejde er blevet til en billed- og undervisningsbog, der har 3.-5. klasse som målgruppe. Bogen er illustreret af Kirsten Gjerding og har forslag til eventyrlige lege og aktiviteter.
H.C. Andersen-Samfundet i København og Dansklærerforeningen inviterer til en præsentation af bogen og af tankerne bag. Bogen startede som en forestilling, og Anette Jahn præsenterer sin scenografi for os og genfortæller dele af eventyret, tager os med tilbage til sin research og går gerne i dialog med tilhørerne.
Læs mere om teatrets virke på www.målefortælleteater.dk og om hendes bøger på www.jahnstory.dk
Arrangementet finder sted:
Tirsdag den 30. januar 2024 kl. 19.15-21.30
Biblioteket, Danasvej 30, Frederiksberg (der er elevator)

Lillian Brøgger
En billedmager læser H.C. Andersen
Tirsdag 5. december 2023 kl. 19.00-21.30
Biblioteket, Danasvej 30, Frederiksberg (der er elevator)
“Hold op med at mishandle H.C. Andersen lød overskriften i en anmeldelse af mine illustrationer til Ole Lukøje”.
Det er mange år siden, men jeg lærte her, at man ikke ustraffet rører ved klassikerne. Andersens univers kan dog sagtens bære det - igen og igen at blive nyfortolket i billeder og andre medier. Hans eventyr og historier er så universelle, at de giver mening og dybde også i dag. Det er vel netop ved at blive billedliggjort, at Andersens univers stadig lever i bedste velgående. Selv skabte han collager, tegninger og papirklip, hvis udtryk var langt forud for hans tid.
Det har jeg ladet mig inspirere af i bogen Den fattige dreng fra Odense.
Alle er velkomne! Men tilmelding er nødvendig til jra@dansklf.dk
Gratis for medlemmer af H.C.Andersen-Samfundet i København og Dansklærerforeningen
Gæster: 50 kr. som betales ved indgangen
Der kan købes vin og vand.
Arr. H.C. Andersen-Samfundet i København og Dansklærerforeningens Folkeskolesektion

Den 7. november 2023 er H.C. Andersen og J.P.E. Hartmanns trylleopera Ravnen på programmet.
Det kongelige Teater får i november besøg af Den jyske Opera, der har opsat H.C. Andersen og J.P.E. Hartmanns trylleopera RAVNEN. Vi har reserveret et antal billetter til H.C. Andersen-Samfundet i København til tirsdag den 7. november. Der er tale om orkesterpladser, hvor normalprisen er kr. 580, men hvor vi – hvis vi bliver mange nok – må betale kr. 523.
Man er velkommen til at tage en ledsager med. Forestillingen varer cirka 2½ time.
Der er introduktion til operaen i Balkonfoyeren kl. 19.00
Bindende tilmelding til Jens Raahauge hurtigst muligt (da der er run på billetterne), og senest 10. september. Derefter vil I modtage besked vedrørende betaling.
Med venlig hilsen
pbv. Kirsten Dreyer
En byvandring i H.C. Andersens fodspor
i kvarteret omkring Kongens Nytorv og Frederiksstaden
Afholdt den 21. juli 2023
En byvandring i H.C. Andersens fodspor i kvarteret omkring Kongens Nytorv og Frederiksstaden
Søndag d. 27. august 2023 kl. 13.00.
Mødested: Kongens Nytorv foran Magasin.
Den 6. september 1819 ankom H.C. Andersen for første gang til København, hvor han indlogerede sig i Gardergaarden i Vestergade, inden han gik til Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv, der var rejsens mål. Resten af livet frem til hans død i 1875 blev hans tilværelse koncentreret omkring teatret og Kongens Nytorv, hvor han boede på skiftende adresser.
Kvarteret omkring teatret og Amalienborg er et af de bedst bevarede i København fra 1700- og 1800tallet, og her boede en lang række af Andersens venner og Guldalderens kendte kulturpersonligheder bl.a. familien Collin, madam Schall, Oehlenschläger, Heibergerne, familien Wulff og sidst men ikke mindst Frederik VI, Christian VIII og Christian IX, og i Casino i Amaliegade havde H.C. Andersen stor succes som skuespilforfatter.
Turen under ledelse af formanden Kirsten Dreyer tog omkring 1½-2 timer, hvor turen afsluttedes med eftermiddagskaffe /-te med hjemmelavet æblekage på Restaurant Vita/Piano bar (tidligere Det Gamle Apotek), St. Kongensgade 25.
Generalforsamlingsreferat 2023
Referat af generalforsamlingen i H.C. Andersen-Samfundet i København,
lørdag den 1. april 2023 kl. 13-16 på Restaurant Els, Store Strandstræde, København
Formand Kirsten Dreyer bød velkommen og benyttede lejligheden til at minde om, at vi befandt os tættest muligt på den collinske ejendom, hvor Andersen havde haft sin gang. Omgivet af de muser, som fra restaurantens vægge overvågede generalforsamlingen, tog forsamlingen fat på dagsordenen:
Valg af dirigent.
Formanden foreslog Jens Raahauge, som blev valgt uden modkandidat. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at generalforsamlingen var lovlig, da den var varslet for medlemmerne pr mail og evt. brev den 25. februar 2023.
Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed i det forløbne regnskabsår. Bestyrelsens skriftlige beretning for 2022 var udsendt forlods, og formanden havde intet mundtligt at tilføje. Beretningen blev tiltrådt.
Fremlæggelse af reviderede regnskaber for 2021 og 2022.
Dirigenten begrundede, at der forelå to regnskaber til godkendelse, ved at henvise til de problemer, der havde været som udløber af corona-tiden og bankskifte. Kasserer Finn Andersen forelagde først det reviderede regnskab for 2021, som var udsendt forlods og omdelt som bilag. Det reviderede regnskab for 2021 blev godkendt. Dernæst fremlagde kassereren det reviderede regnskab for 2022, som ligeledes var udsendt forlods og nu omdelt som bilag. Det reviderede regnskab for 2022 blev godkendt.
Kassereren benyttede lejligheden til at takke Nikolaj Ottosen-Skøtt for hans hjælp til at få udredt de problemer, der havde hobet sig op i forbindelse med coronastilstanden og bankskiftet.
Fremlæggelse af reviderede regnskaber for 2021 og 2022 for Den kulturelle Fond.
Kassererens fremlagde de to reviderede regnskaber, som begge blev godkendt.
Godkendelse af budget 2023,
herunder fastsættelse af kontingent. Kassereren fremlagde budget 2023, som indeholder et par store udgiftsposter. En opgradering af vores hjemmeside er nødvendig, ligesom den eksterne bistand til regnskabsudredningen skal honoreres. Kontingentet fortsætter uændret 200 kr. for enkeltpersoner, 350 kr. for ægtefæller.
Valg til bestyrelse.
Kirsten Dreyer og Claus Tilling er på valg. Kirsten Dreyer er villig til genvalg. Claus Tilling ønsker ikke at genopstille. Kirsten Dreyer genvalgtes. Bestyrelsen foreslog Christian Kaaber som nyt medlem af bestyrelsen. Christian Kaaber valgtes. Sekretæren afrundede punktet ved at takke Claus Tilling for den store indsats og det helt særlige engagement, han havde udvist i forhold til Samfundets arbejde. Specielt fremhævedes det 15 år lange forløb, hvor landets 7. klasser var inviteret til DM i oplæsning af H.C. Andersen-tekster, og hvor Claus Tilling lagde øre til oplæsninger, der må gøres op i tusinder, og hvor han gav hver og en retorikerens kyndige respons.
Valg af to revisorer fra medlemsskaren.
Bestyrelsen foreslog genvalg af Kirsten Fenger og Hans Christian Gelf-Larsen, som modtog dette.
Bestyrelsen opfordredes til at lave et arrangement om H.C. Andersens breve til kunstmaleren Carl Bloch. Ligeledes henledtes bestyrelsens opmærksomhed på, at Samfundet har et depot af materialer og arkivalier opbevaret hos Marina Marckmann; bestyrelsen tager kontakt for at tage depotet i øjesyn.
Endelig gjorde dirigenten opmærksom på muligheden for at købe bøger, som Samfundet kan tilbyde med medlemsrabat, herunder det seneste nummer af Anderseniana. Dernæst mindede han forsamlingen om, at Samfundet var vært ved spisningen, men at man skulle huske selv at betale for drikkevarer. Herefter erklærede han generalforsamlingen for afsluttet, takkede han for god ro og orden og gav ordet videre til formanden Kirsten Dreyer, der skulle overrække H.C. Andersen-medaljen til årets medaljemodtager: museumsinspektør, Ph.D, seniorforsker Ejnar Stig Askgaard.
Ref. Jens Raahauge, den 01.04.23
H.C. Andersen, kærligheden & højt smørrebrød
Afholdt den 5. marts 2023
Mandag den 6. marts er det sidste frist for at tilmelde sig H.C. Andersen-Samfundets generalforsamling, som afholdes lørdag den 1. april kl. 13-16 på Restaurant Els i Store Strandstræde. Medlemmer er selvfølgelig velkomne til at deltage under alle omstændigheder.
Men ønsker du hele ”pakken”, som omfatter generalforsamling, medaljeoverrækkelse til Ejnar Stig Askgaard og hans foredrag om H.C. Andersen og kærligheden og et par stykker højt smørrebrød, så skal du tilmelde dig på forhånd – altså senest i løbet af mandag den 6. marts.
Tilmelding sker til samfundets sekretær Jens Raahauge, mail jra@dansklf.dk eller tlf. 2542 1845
(Husk, at deltagelse i generalforsamlingen forudsætter, at der er betalt kontingent på konto 9570-13187045; og husk at notere navn på indbetalingen)