aktiviteter_4.jpg

En byvandring i H.C. Andersens fodspor i kvarteret omkring Kongens Nytorv og Frederiksstaden

 

En byvandring i H.C. Andersens fodspor i kvarteret omkring

Kongens Nytorv og Frederiksstaden

Søndag d. 27. august 2023 kl. 13.00.

Mødested: Kongens Nytorv foran Magasin.

 

Den 6. september 1819 ankom H.C. Andersen for første gang til København, hvor han indlogerede sig i Gardergaarden i Vestergade, inden han gik til Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv, der var rejsens mål. Resten af livet frem til hans død i 1875 blev hans tilværelse koncentreret omkring teatret og Kongens Nytorv, hvor han boede på skiftende adresser.

 

Kvarteret omkring teatret og Amalienborg er et af de bedst bevarede i København fra 1700- og 1800tallet, og her boede en lang række af Andersens venner og Guldalderens kendte kulturpersonligheder bl.a. familien Collin, madam Schall, Oehlenschläger, Heibergerne, familien Wulff og sidst men ikke mindst Frederik VI, Christian VIII og Christian IX, og i Casino i Amaliegade havde H.C. Andersen stor succes som skuespilforfatter.

 

Turen under ledelse af formanden Kirsten Dreyer tog omkring 1½-2 timer, hvor turen afsluttedes med eftermiddagskaffe /-te med hjemmelavet æblekage på Restaurant Vita/Piano bar (tidligere Det Gamle Apotek), St. Kongensgade 25.

 

 

 

Generalforsamlingsreferat 2023

Referat af generalforsamlingen i H.C. Andersen-Samfundet i København, lørdag den 1. april 2023 kl. 13-16 på Restaurant Els, Store Strandstræde, København

 

Formand Kirsten Dreyer bød velkommen og benyttede lejligheden til at minde om, at vi befandt os tættest muligt på den collinske ejendom, hvor Andersen havde haft sin gang. Omgivet af de muser, som fra restaurantens vægge overvågede generalforsamlingen, tog forsamlingen fat på dagsordenen:

  1. Valg af dirigent. Formanden foreslog Jens Raahauge, som blev valgt uden modkandidat. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at generalforsamlingen var lovlig, da den var varslet for medlemmerne pr mail og evt. brev den 25. februar 2023.
  2. Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed i det forløbne regnskabsår. Bestyrelsens skriftlige beretning for 2022 var udsendt forlods, og formanden havde intet mundtligt at tilføje. Beretningen blev tiltrådt.
  3. Fremlæggelse af reviderede regnskaber for 2021 og 2022. Dirigenten begrundede, at der forelå to regnskaber til godkendelse, ved at henvise til de problemer, der havde været som udløber af corona-tiden og bankskifte. Kasserer Finn Andersen forelagde først det reviderede regnskab for 2021, som var udsendt forlods og omdelt som bilag. Det reviderede regnskab for 2021 blev godkendt. Dernæst fremlagde kassereren det reviderede regnskab for 2022, som ligeledes var udsendt forlods og nu omdelt som bilag. Det reviderede regnskab for 2022 blev godkendt. Kassereren benyttede lejligheden til at takke Nikolaj Ottosen-Skøtt for hans hjælp til at få udredt de problemer, der havde hobet sig op i forbindelse med coronastilstanden og bankskiftet.
  4. Fremlæggelse af reviderede regnskaber for 2021 og 2022 for Den kulturelle Fond. Kassererens fremlagde de to reviderede regnskaber, som begge blev godkendt.
  5. Godkendelse af budget 2023, herunder fastsættelse af kontingent. Kassereren fremlagde budget 2023, som indeholder et par store udgiftsposter. En opgradering af vores hjemmeside er nødvendig, ligesom den eksterne bistand til regnskabsudredningen skal honoreres. Kontingentet fortsætter uændret 200 kr. for enkeltpersoner, 350 kr. for ægtefæller.
  6. Valg til bestyrelse. Kirsten Dreyer og Claus Tilling er på valg. Kirsten Dreyer er villig til genvalg. Claus Tilling ønsker ikke at genopstille. Kirsten Dreyer genvalgtes. Bestyrelsen foreslog Christian Kaaber som nyt medlem af bestyrelsen. Christian Kaaber valgtes. Sekretæren afrundede punktet ved at takke Claus Tilling for den store indsats og det helt særlige engagement, han havde udvist i forhold til Samfundets arbejde. Specielt fremhævedes det 15 år lange forløb, hvor landets 7. klasser var inviteret til DM i oplæsning af H.C. Andersen-tekster, og hvor Claus Tilling lagde øre til oplæsninger, der må gøres op i tusinder, og hvor han gav hver og en retorikerens kyndige respons.
  7. Valg af to revisorer fra medlemsskaren. Bestyrelsen foreslog genvalg af Kirsten Fenger og Hans Christian Gelf-Larsen, som modtog dette.
  8. Bestyrelsen opfordredes til at lave et arrangement om H.C. Andersens breve til kunstmaleren Carl Bloch. Ligeledes henledtes bestyrelsens opmærksomhed på, at Samfundet har et depot af materialer og arkivalier opbevaret hos Marina Marckmann; bestyrelsen tager kontakt for at tage depotet i øjesyn.

Endelig gjorde dirigenten opmærksom på muligheden for at købe bøger, som Samfundet kan tilbyde med medlemsrabat, herunder det seneste nummer af Anderseniana. Dernæst mindede han forsamlingen om, at Samfundet var vært ved spisningen, men at man skulle huske selv at betale for drikkevarer. Herefter erklærede han generalforsamlingen for afsluttet, takkede han for god ro og orden og gav ordet videre til formanden Kirsten Dreyer, der skulle overrække H.C. Andersen-medaljen til årets medaljemodtager: museumsinspektør, Ph.D, seniorforsker Ejnar Stig Askgaard.

                                                                                                                                                                                                                                           

Ref. Jens Raahauge, den 01.04.23

1.4.2023 H.C. Andersen, kærligheden & højt smørrebrød

H.C. Andersen, kærligheden & højt smørrebrød

HUSK!

Mandag den 6. marts er det sidste frist for at tilmelde sig H.C. Andersen-Samfundets generalforsamling, som afholdes lørdag den 1. april kl. 13-16 på Restaurant Els i Store Strandstræde.

Medlemmer er selvfølgelig velkomne til at deltage under alle omstændigheder. Men ønsker du hele ”pakken”, som omfatter generalforsamling, medaljeoverrækkelse til Ejnar Stig Askgaard og hans foredrag om H.C. Andersen og kærligheden og et par stykker højt smørrebrød, så skal du tilmelde dig på forhånd – altså senest i løbet af mandag den 6. marts. 

Tilmelding sker til samfundets sekretær Jens Raahauge, mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 2542 1845

(Husk, at deltagelse i generalforsamlingen forudsætter, at der er betalt kontingent på konto 9570-13187045; og husk at notere navn på indbetalingen)

1.+2.10-2022 Litterært Folkemøde

3. De litterære selskaber i Danmark afholder i år for første gang Litterært Folkemøde den 1.-2. oktober i Skørping. Det er Herman Bang-Selskabet, der arrangerer.

Vi er til stede med en stand og har budt ind med to arrangementer:

Lørdag den 1. oktober. Lilian Brøgger fortæller om at illustrere H.C. Andersen
Søndag den 2. oktober. Tony S. Andersen fortæller om Den etiske Andersen.

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling

 

Der afholdtes ekstraordinær generalforsamling onsdag den 26. oktober 2022

Dagsorden for generalforsamlinger følger vedtægterne, idet dog formandens beretning var identisk med den, der blev fremlagt på den ikke lovligt varslede generalforsamling.

  1. valg af dirigent
  2. formandens beretning
  3. fremlæggelse af revideret regnskab
  4. fremlæggelse af regnskab for selskabets kulturelle fond
  5. fastsættelse af kontingent
  6. valg af bestyrelse. På valg er Lars Kaaber og Jens Raahauge, som begge er villige til genvalg. Meld gerne ind, hvis du ønsker at stille op, så bliver det annonceret i senere medlemsbrev.
  7. valg af to revisorer fra medlemsskaren. Bestyrelsen foreslår genvalg til Kirsten Fenger og Hans-Christian Gelf-Larsen
  8. eventuelt

Den ekstraordinære generalforsamling afholdtes på Skolen på Nyelandsvej, Nyelandsvej 23, Frederiksberg.
i skolens personalelokale på 1. sal, hvortil der er elevator. Der blev sat skilte op.

Endvidere har vi fået tilbudt nogle HCA-bøger til medlemspris: 

89 danske tegnere illustrerer Den Store H.C. Andersen Eventyrbog. Forlaget EUDOR. 180 kr. (normalpris 289,00 kr.)
H.C. Andersen: Billedbog uden billeder. Illustreret af Lilian Brøgger. Forlaget Hjulet.  100 kr. (normalpris 200 kr.)
Tony S. Andersen & Anne-Marie Christensen: Den etiske Andersen. Dansklærerforeningen. 150 kr. (normalpris 286,25 kr.)

Der vil efter generalforsamlingen være et arrangement med skuespiller Ole Lemmeke.
Som overgang mellem generalforsamling og arrangement vil der være et beskedent traktement.

For at deltage i den ekstraordinære generalforsamling skal man have betalt kontingent.
Hvis du endnu ikke har nået det, så er vores konto Danske Bank 9570 - 13187045
Kontingentet er årligt:
200 kr. / 350 kr. for par / 400 kr. for institutioner.

Hvis du er blandt dem, der har indmeldt sig efter 1. juni, skal du kun betale halvt kontingent for 2022.
Husk ved indbetaling at oplyse dit navn!!

 Med venlig hilsen
Jens Raahauge, sekretær

 

28-04-2022 åbningsreception

 

Kære medlem 

Hermed invitation til H.C. Andersen-Samfundets medlemmer til
HCA åbningsreception torsdag den 28.4. kl. 15 på Københavns Rådhus:

H.C.Andersen udstilling på Københavns Rådhus, 27.4. -  4.5. 2022 

Udstillingen består af 300 kinesiske børnetegninger, som er inspireret af H. C. Andersens eventyr. Tegningerne stammer fra en nyligt afholdt tegnekonkurrence  for skolebørn i Kina. 

Udstillingen er arrangeret af H.C.Andersen Art and Culture Committee i Danmark i samarbejde med en kinesisk samarbejdspartner. 

Formålet med projektet er dels at fremme kendskabet til H.C. Andersen og hans eventyr i Kina, og dels derigennem at fremme kulturudvekslinger generelt mellem Danmark og Kina. Endelig er det håbet, at tegningerne kan være til inspiration for danske skolebørn såvel som voksne. 

Officiel åbning den 28.4. kl 15. 

 

26-04-2022 Generalforsamling

Generalforsamling* og arrangement i H. C. Andersen-Samfundet i København. 

Vores sammenkomst fandt sted tirsdag den 26. april 2022 kl. 19 – 22 N. Zahles Gymnasieskole, Nørre Voldgade 5, 1358 København K
i kantinen på 3. sal.

Ved arrangementet optrådte Fritze Hedemann og Frantz Howitz med fortælling og oplæsning. 

Men forinden afvikledes vores generalforsamling* med følgende dagsorden:

  • Valg af dirigent
    2) Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne regnskabsår v/formanden
    3) Fremlæggelse af det revidererede regnskab v/kassereren
    4) Fremlæggelse af det reviderede regnskab for "H.C. ANDERSEN-SAMFUNDET I KØBENHAVN's KULTURELLE FOND" v/kassereren
    5) Fastsættelse af kontingent. Foreslås uændret. v/kassereren.
    6) Valg af bestyrelse. Lars Kaaber og Jens Raahauge er på valg og ønsker genvalg. Bestyrelsen foreslår desuden følgende kandidater: Stig Dalager, Leif Lønsmann og Katja Gottlieb.
    7) Valg af to revisorer fra medlemsskaren. Bestyrelsen foreslår genvalg til Kirsten Fenger og Hans-Christian Gelf-Larsen
    8) Andre sager, der efter forslag af bestyrelsen eller af medlemmer ønskes behandlet
    9) Eventuelt

 

*Der findes i samfundets vedtægter to krav til en lovlig generalforsamling: Den skal indkaldes med en måneds varsel, og den skal afholdes i april. På grund af en række uforudsete hændelser, som vi gjorde rede for ved arrangementet, har vi ikke kunnet overholde varslingsfristen. Derfor kunne vi drøfte beretningen og indholdet i de øvrige dagsordenspunkter, men ikke træffe beslutninger. Dette må ske på en efterfølgende ekstraordinær generalforsamling, som må tage stilling til det, der blev foreslået her. Vi håber på medlemmernes forståelse for denne måde at få løst de aktuelle problemer på.

 

Med venlig hilsen

på bestyrelsens vegne

Jens Raahauge

 

Bestyrelsen

Claus Tilling, formand. Kaffevej 45, 1.th., 2610 Rødovre. Tlf. 2136 6179

Kirsten Dreyer. Næstformand

Finn Verner Andersen. Kasserer

Lars Kaaber

Jens Raahauge, sekretær. Fyrrebakken 22A, Ørby, 3210 Vejby. Tlf. 2542 1845. mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

22-08-2021 HC Andersen festivals

HC Andersen festivals

HCA Festivals.dk

02-04-2021

Til medlemmer af H.C. Andersen-Samfundet i København 

Situationen her, hvor vores digter i dag den 2. april ville være fyldt 216 år

Efter vedtægterne skulle der have været indkaldt til generalforsamling i april måned med en frist på én måned. Når det ikke er sket, skyldes det flere ting:

Der har været en del sygdom i bestyrelsen (dog ikke Corona) samt den almindelige nedlukning og mulighed for at forsamles.

Endvidere er det vores vurdering at mange medlemmer (inklusive os selv) ikke er fortrolige med virtuelle møder.

Når de fleste af os er vaccinerede, vil vi søge at afholde generalforsamling efter den fysiske form, vi kender.

Således anmoder vi om forståelse for, at bestyrelsen fortsætter indtil da.

Dog er det sådan, at Henrik Hagemann pga. svigtende helbred er udtrådt af bestyrelsen pr. 31/12 2020. Tak til Henrik for hans opslidende kamp med banksystemet.

Grete Bille varetager indtil videre det praktiske arbejde som kasserer ved siden af sekretærposten. Første skridt har været at samle foreningens konti i én bank. Dette er ikke helt på plads endnu, og vi har bl.a. endnu ikke identificeret hvilken kontonummer der skal bruges til kontingentindbetaling. Derfor er feltet til kontonummer i brevhovedet p.t. tomt. Og I bedes vente med at indbetale kontingent til vi kan oplyse et kontonummer.

Vi håber I alle er kommet rimeligt igennem denne vanskelige tid og glæder os til at vi kan ses igen.

Med venlig hilsen
Claus Tilling / Grete Bille

Bekræftelse af generalforsamling 2020

Generalforsamlingen vedr. forenings- hhv. regnskabsår 2019 skulle være afholdt 2. april 2020, men blev aflyst. I stedet afholdt bestyrelsen en provisorisk generalforsamling, idet dette var nødvendigt af hensyn til banker og myn­dig­heders dokumentationskrav. Referatet herfra vil blive forelagt for foreningens medlemmer sammen med beretning og reviderede regnskaber ved først kommende medlemsmøde.

Bekræftelse af den generalforsamling, som skulle have været afholdt 2. april, men i stedet blev afviklet virtuelt af bestyrelsen.

 Fremlæggelse af det reviderede regnskab.

 Overrækkelse af H.C. Andersen medaljen til Henrik Engelbrecht.

Henrik Engelbrecht holdt foredrag om H.C. Andersen som operaelsker.

 

 

 Kontingent

Pga. den særlige situation har vi besluttet ikke at udsende rykkere for kontingent for 2019 og 2020 til de medlemmer, der endnu ikke har betalt. Vi erindrer dog om, at det er nødvendigt med kontingentindtægter, hvis H.C. Andersen-Samfundet i Købehavn skal kunne fortsætte sit virke, og beder om, at de sidste der mangler at betale, får dette i orden nu.

The Mermaid Story 22. oktober 2020

The Mermaid Story torsdag d. 22.oktober kl. 19.30.  Teater-koncert / Koncert-drama med pianist. Entré 60 kr.
I LiteraturHaus (Møllegade 7, Nørrebro). 

Vi viderebringer fra Literatur-Haus' program:

Hvordan oplever Den lille Havfrue sin transformation til menneske?

Pernille Rübner-Petersen inkarnerer her den ikoniske karakter fra H.C. Andersens eventyr af samme navn. Med pianisten Johann Gustav Skov-Hansen ved klaveret synger og fortæller hun om Den lille Havfrues erfaringer og skæbne. 

Den lille havfrue træder ind i verden - vaklende, sårbar og længselsfuld. Hun forsøger at blive det menneske, hun er – i virkeligheden. Det gør vi alle. Havfruens livsvilkår er også vores. Handlingen i eventyret er både en livsbekræftende og grusom rejse ind i menneskelivet så vel som i et kvindeligt begær. Det er yndigt, voldeligt, forfærdeligt og smukt.

Musikalsk spænder koncerten fra a cappella-sang over kabaret-stil til mere traditionel singersongwriting og spændingsfyldte kompositioner.

Koncerten tager afsæt i sangene fra Mermaid-trilogien: The Mermaid’s Box: Metaphors and Metamorphoseswww.mermaidsbox.com

Sangene er på engelsk, tale er på dansk.

".. der er (..) en umiskendelige storyteller i Pernille Rübner-Petersen. En fortæller, som ikke bare kan skrive, men også komponere og synge, så det er en rystende fryd” – Ivan Rod, Gaffa

Billetter kan købes på Billetto eller i døren – se evt. link på LiteraturHause’ hjemmeside.

LiteraturHaus følger myndighedernes anvisninger for Corona – vi passer på hinanden

20.oktober 2020

OBS på N. Zahles Gymnasieskole
Nørre Voldgade 5, 1358 København K

I Zahlen i stueetagen.

Tirsdag den 20. oktober 2020 kl. 19


Generalforsamlingen vedr. forenings- hhv. regnskabsår 2019 skulle som bekendt være afholdt 2. april 2020, men blev aflyst. I stedet afholdt bestyrelsen en provisorisk generalforsamling, idet dette var nødvendigt af hensyn til banker og myn­dig­heders dokumentationskrav. Referatet herfra vil blive forelagt for foreningens medlemmer sammen med beretning og reviderede regnskaber ved først kommende medlemsmøde.

 Der vil være opstillet 50 stole og alle restriktioner ift. Corona vil blive iagttaget.

Program:

  1. Bekræftelse af den generalforsamling, som skulle have været afholdt 2. april, men i stedet blev afviklet virtuelt af bestyrelsen.

          Herunder fremlæggelse af det reviderede regnskab.

          Med forsamlingens godkendelse vil dette punkt blive ledet af medlem af bestyrelsen, Jens Raahauge.

  1. Overrækkelse af H.C. Andersen medaljen til Henrik Engelbrecht

          Henrik Engelbrecht holder foredrag om H.C. Andersen som operaelsker.

  1.   En let forfriskning.

Vi beklager den sene indkaldelse. Dog har programmet været tilgængeligt på hjemmesiden www.hca-samfundet.dk siden begyndelsen af september. Bestyrelsen håber, at programmet ikke igen bliver overhalet af situationen med Corona og nye restriktioner.

Kontingent

Pga. den særlige situation har vi besluttet ikke at udsende rykkere for kontingent for 2019 og 2020 til de medlemmer, der endnu ikke har betalt. Vi erindrer dog om, at det er nødvendigt med kontingentindtægter, hvis H.C. Andersen-Samfundet i Købehavn skal kunne fortsætte sit virke, og beder om, at de sidste der mangler at betale, får dette i orden nu.

16. februar 2021 Andersiana 2020

 

Anderseniana 2020 er udkommet.

Da foreningen ikke længere sørger for distribution af Anderseniana, skal vi herfra anbefale, at man selv skaffer sig et eksemplar.

Anderseniana kan købes ved henvendelse i H.C. Andersens Hus eller Møntergården eller på telefon 6551 4601, samt på  e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Det indeholder gode artikler af bl.a. redaktørerne Ejnar Stig Askgaard og Jacob Bøggild.

13. juni 2020 Udflugt til Sydfyn og Taasinge

Skovturen 13. juni 2020 er aflyst pga. COVID-19 pandemi.
Kan måske gennemføres i 2021.

 

Generalforsamling 2020

Generalforsamling og medaljeoverrækkelse 2020 er udsat til efteråret.

 

13. juni 2020

Foreningens traditionelle skovtur lørdag den 13. juni 2020 til bl.a. Valdemar Slot på Tåsinge. Frokost på Hotel Christiansminde.

Nærmere beskrivelse senere.

”H. C. Andersen og Karen Blixen – to danske humorister”

Mag.art. og cand.mag. Ivan Z. Sørensen holdt foredrag med titlen ”H. C. Andersen og Karen Blixen – to danske humorister”

Derefter læste skuespiller Jens Sætter-Lassen ”Calypsos historie” fra Karen Blixens ”Syndfloden over Nordeney” samt eventyret ”Kejserens nye Klæder”.

Venskabet mellem H.C. Ørsted og H.C. Andersen

Dr.phil. Dan Charly Christensen talte om ”Venskabet mellem H.C. Ørsted og H.C. Andersen”.
Derefter læste skuespiller Lotte Andersen eventyrene ”To Brødre”, ”Klokken” og ”Vanddråben”

200 år siden, at H.C. Andersen kom fra Odense

Den 6. september 2019 var det 200 år siden, at H.C. Andersen ankom med postvognen fra Odense med drømmen om at blive ansat på Det Kongelige Teater. I den anledning fortalte skuespiller Birgitte Bruun eventyr og anekdoter om H.C. Andersen samt fortolkede H.C. Andersens sange i den stemningsfyldte Balkonfoyer på Gamle Scene.

H.C. Andersen-Samfundets Kulturelle fond støttede opførelsen.

Oplæsning: Fyrtøjet, Hvem er den lykkeligste, Skarnbassen og “Noget”

Marie Vinther Clausen og Thore Keitung Fisker læste
Fyrtøjet, Hvem er den lykkeligste, Skarnbassen og “Noget”

Årets skovtur 2019 til Lerchenborg slot

Årets skovtur gik i år til Vestsjælland under ledelse af næstformanden, Kirsten Dreyer.
Der var rundvisning på slottet Lerchenborg og blev fortalt om slottets historie. 

Generalforsamling 2019 - H.C. Andersen og kærligheden

Næstformand Kirsten Dreyer talte om H.C. Andersen og kærligheden
under overskriften De brune og de blå øjne. 

Kirsten Dreyer

Efter foredraget læste skuespilleren Karen Lise Mynster eventyret ”Kjærestefolkene” og historien ”Deilig!”


Claus Tilling  og Karen Lise Mynster

Foredrag ved Kaj Mogensen: Livet – det dejligste eventyr

Cand.theol. Kaj Mogensen holdt foredrag:

Livet – det dejligste eventyr. 

Efter foredraget læste skuespilleren Paul Hüttel eventyrene
Den lille pige med svovlstikkerne, Verdens dejligste rose og Hvad hele familien sagde.
 
http://www.hca-samfundet.dk/images/stories/arrangementer/2018/kaj_mogensen.jpg http://www.hca-samfundet.dk/images/stories/arrangementer/2018/kaj_mogensen.jpg
           Kaj Mogensen                                      Paul Hüttel

Årets skovtur 2018 til Holsteinborg

Årets skovtur gik til herregården Holsteinborg under ledelse af næstformanden
 Kirsten Dreyer.  Der var rundvisning og fremvisning af de værelser, som stod til Andersens disposition under hans talrige besøg på herregården, og som står urørte.

Generalforsamling 2018 - prisoverrækkelse og medalje

Efter generalforsamlingen var der overrækkelse af  H.C. Andersen-Samfundets Kulturelle Fonds Pris og Medalje for 2018.

 

Årets prismodtager var den polske litteraturhistoriker og oversætter
Boguslawa Sochanska, der fik prisen for sine omfattende oversættelser
af H.C. Andersens værker til polsk, bl.a. en kom­plet, ny oversættelse af
eventyrene og et fyldigt udvalg af dagbøgerne.

Prisen overraktes af næstformand Kirsten Dreyer.
Skuespiller Lene Vasegaard læste fra ”Billedbog uden Billeder”, som
Boguslawa Sochanska har oversat for nylig.

Digterens fødselsdag - Eventyrlig H.C. Andersen-fødselsdagskoncert

Digterens fødselsdag fejredes med urpremiere på værker af komponisten

Tuan Hao Tan, der bl.a. har sat musik til de to kinesiske eventyr: Nattergalen og  Tepotten.
Pris- og medaljemodtager Chr. Steffensen og Den Danske Skueplads præsenterede:
Eventyrlig H.C. Andersen-fødselsdagskoncert på Frederiksberg Slot
i Riddersalen inkl. besøg i slottets vidunderlige kinesiske værelse. Læs her


 

"København læser" 2018 med 6 miniforedrag om klassikere

De litterære selskaber åbnede KØBENHAVN LÆSER med 6 miniforedrag om klassikere:
James Joyce; Johannes Jørgensen; Karin Michaelis; Charles Dickens; Steen Steensen Blicher; H.C. Andersen.
Claus Tilling talte om Personligheden som manifest.

H.C. Andersen og Jenny Lind

Forfatteren og operaeksperten Henrik Engelbrecht fortalte om H.C. Andersen og Jenny Lind.

I 1843 kommer den svenske sopran Jenny Lind til København. Hun er på vej mod en verdenskarriere og er kendt under navnet 'Den svenske nattergal'. Publikum på Det Kongelige Teater går amok i Jenny Lind-feber. Én af dem er H.C. Andersen. Han er forelsket og belejrer hende med blomster, gaver og breve, men Lind er ikke interesseret i den mærkelige digter.
Claus Tilling læste historien Moster.


Claus Tilling læser "Moster"


Henrik Engelbrecht fortæller

Mulatten

Professor, dr.phil. Johan de Mylius holdt foredrag om H.C. Andersens skuespil Mulatten – ‘Originalt romantisk drama i 5 akter’ (1840) om slaverne og de frigivne på øerne og om brutalitet og (u)mulig kærlighed.


Skuespilleren Christian Steffensen læste udvalgte dele af teksten.

 
Johan de Mylius


Christian Steffensen

Efterlivet og de dødes have i H.C. Andersens liv og forfatterskab

Foredrag ved Kirsten Dreyer vekslende med oplæsning af Andersen-tekster ved skuespiller Jan Hertz:

Troen på Gud og udødeligheden spillede en central rolle i Andersens liv lige fra barndommen til hans død. Han beskæftigede sig ofte med problemerne omkring troen på livet efter døden i såvel eventyrene som i romanerne og rejseskildringerne, og han var altid en flittig gæst på kirkegårde og gravpladser, hvor han end kom frem.

I foredraget fortalte næstformanden Kirsten Dreyer først om H.C. Andersens syn på livet og døden i forfatterskabet og derefter om hans besøg på kirkegårde i såvel Danmark som udlandet, herunder hans omsorg for gravfreden og ikke mindst hans dybe betagelse af den muslimske gravplads i Konstantinopel. Foredraget blev illustreret med power point og var formet som et vekselspil med skuespilleren Jan Hertz, der læste udvalgte passager fra Andersens forfatterskab.

Generalforsamling 2017 - H.C. Andersen som livsnyder

Efter generalforsamlingen afholdtes en festmiddag i anledning af H.C. Andersen-Samfundets 80-års fødselsdag (som var i efteråret 2016).
I forbindelse med middagen causerede forfatter og redaktør Henrik Oldenburg over emnet ”H.C. Andersen som livsnyder" på baggrund af sin bog "Den anden Andersen. En Feinschmecker blandt Biedermeiere. H.C. Andersen som livsnyder" og skuespiller og medaljemodtager Henrik Koefoed læste udvalgte eventyr.

 

                                                               Henrik Koefoed læser op


                                                           Henrik Oldenburg causerer

Højtlæsning af ”Historien om en Moder” og ”Den lille Havfrue”.

Retorikstuderende Thore Keitum Fisker læste ”Historien om en Moder” og ”Den lille Havfrue”.
Assistens Kirkegård var på H.C. Andersens tid et meget yndet og besøgt udflugtsmål for københavnerne. Andersens egne dagbøger er præget af en livslang fascination og optagethed af døden og dens iscenesættelse, praksis og skikke. Andersen benyttede Assistens Kirkegård som ramme i flere af sine fortællinger.
Skuespiller Lukas Toya læste ”Klods-Hans” og ”Kærestefolkene”.

"København Læser" med 5 miniforedrag om klassikere

De litterære selskaber åbnede KØBENHAVN LÆSER med 5 miniforedrag om klassikere fredag den 24. februar fra kl 16 på Københavns Hovedbibliotek.
15 minutter pr. forfatter:
James Joyce; Edgar Allan Poe; Henrik Pontoppidan; Johannes Jørgensen; H.C. Andersen.
17.15 – 17.30 talte Claus Tilling om væksttemaet i Den grimme Ælling, Grantræet og Hørren.

Natursynet i H.C. Andersens gennembrudsroman Improvisatoren

ved ph.d.-stipendiat Torsten Bøgh Thomsen. Skuespiller Christiane Rohde læste kapitlerne ‘Besøget i Katakomberne. Jeg bliver Chordreng. Det nydelige Englebarn. Improvisatoren’  og ‘Vandring i Herculanum og Pompeij. Aftenen paa Vesuv’.

 
                                                                                                      Claus Tilling

             Christiane Rohde                                           Torsten Bøgh Thomsen

H.C. Andersen i det moderne samfund

Professor i litteratur- og kulturvidenskaber ved Institut for kulturvidenskaber, Syddansk Universitet og leder af H.C. Andersen Centret Johannes Nørregaard Frandsen, taler om H.C. Andersen i det moderne samfund.
Skuespiller Paul Hüttel læser fra Lykkens Kalosker  I) En Begyndelse, og II) Hvorledes det gik Justitsraaden. Om Aartusinder.

H.C. Andersen-Samfundets sommerudflugt til Fyn og Langeland

til Fyn og Langeland under ledelse af næstformanden Kirsten Dreyer.
Først skulle vi have set Glorup Herregård, men da vi kom for sent, blev vi afvist af indehaveren. Derefter til Svendborg og herregården Skovsgaard på Langeland. Kirsten Dreyer fortalte undervejs om H.C. Andersens ophold på Glorup m.m.

Generalforsamling 2016 - 'Jeg vil også kysses',

Efter generalforsamlingen blev H.C. Andersen-Prisen og Medaljen for 2016 overrakt til skuespiller
Lene Vasegaard for hendes fortolkning af venskabet mellem H.C. Andersen og Edvard Collin i forestillingen 'Jeg vil også kysses', som hun også har instrueret.
Skuespillerne Michael Moritzen og Christian Mosbæk fremførte et uddrag af forestillingen.

Lene Vasegaard med medaljen © Michael Moritzen

Moritzen og Mosbæk

Moritzen og Mosbæk i "Jeg vil også kysses"

H.C. Andersen i spjældet på den græske ø Syros


Andersen sad ofte på Parthenons fundament og nød udsigten og lyset, som her er gengivet af landsmanden Martinus Rørbye. Olie på lærred. 1844.

Foredrag ved Panagiota Goula. Græsk folkedans med dansegruppen "Hellas" v. Mona Bøe.
Arrangementet afholdtes i samarbejde med Dansk-Græsk Kulturforening MELINA. 

Da H.C.Andersen under sin dannelsesrejse besøgte Grækenland for 174 år siden, var den græske ø Syros  Grækenlands største havn og et trafikknudepunkt. Det var der, man skiftede skib, hvis man skulle over på andre ruter. H.C. Andersen kom fra Malta og skulle skifte til Athen på Syros havn. Men da han efter flere måneder i Athen var på vej til Konstantinopel og måtte overnatte i denne havn, var det ved at gå galt. Han blev anholdt.  

Foredraget handlede om H.C.Andersens møde med grækerne på Syros og i Athen, et møde som han beskrev  med stor detailrigdom i sin rejsebog ”En digters bazar”. Foredraget sluttede af med græsk folkedans, som Andersen oplevede på sin fødselsdag i Athen og beskrev med  begejstring.

Blichers 233 års fødselsdag

Blicher-Selskabets årsfest i Teatermuseet.
Tema: Vores klassiske kulturarv ved digterne Blicher, Ingemann, Heiberg og Andersen
Under medvirken af professor Nørregaard Frandsen – Niels Kofoed, B.S. Ingemann-Selskabet – Kirsten Dreyer, Heibergselskabet – Claus Tilling, H.C. Andersen-Samfundet, Erik Harbo, Blicher-Selskabet
Stort sang og oplæsningsprogram ved bl.a. Paul Hüttel og operasangerne Uffe Henriksen og Trine Westergaard af de fire digteres værker. Fællessange.

H.C. Andersen-spor i Thomas Manns Doktor Faustus

Foredrag ved Torben Brandt.
Foredragets emne er den indflydelse, især to af H.C. Andersens eventyr, Tante Tandpine (1872) og Den lille Havfrue (1837), har haft på Thomas Manns roman Doktor Faustus (1947). Det påvises, hvorledes de to eventyr har påvirket såvel romanens komposition som udformningen af dens hovedkarakter, komponisten Adrian Leverkühn, samt hvorledes H.C. Andersens biografiske baggrund har sat sig vigtige spor i romanen. Andre eventyr, fx Sneedronningen (1845), Iisjomfruen (1862) og De røde Skoe (1845), vil blive inddraget undervejs i foredraget.

H.C. Andersen-Samfundets sommerudflugt 2015 til to sjællandske herregårde

til to sjællandske herregårde, Gisselfeld og Bregentved samt Karise Kirke under ledelse af næstformanden Kirsten Dreyer, der undervejs bl.a. vil fortælle om H.C. Andersens mange ophold på Bregentved og Gisselfeld samt hans forhold til familien Moltke og Danneskiold-Samsøe